SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR

SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR

Why love ??

We all want to fall in love. Why?Because that experience makes us feel completely alive.Where every sense is heightened,every emotion is magnified,our everyday reality is shatteredand we are flying into the heavens.It may only last a moment, an hour, an afternoon.But that doesn't diminish its value.Because we are left with memoriesthat we treasure for the rest of our lives.

Semuanya Indah dari sudut pandangan semata-mata

Semuanya Indah dari sudut pandangan semata-mata
Hindari Syaitan

Life to Live

Life to Live
Penenang Diri Paling Mujarab

Tuesday, March 1, 2016

COKLAT CHIP CUP CAKE PALING SENANG



Bismillah.. Tak nak cakap panjang lebar.. korang nak baca resepi je kan.. muahahahah so meh mak buyong ajarkan resepi paling senang abad ini..

COKLAT CHIP CUP CAKE

Bahan A
2 Cawan Tepung Superfine/Gandum
1 Cawan Serbuk Koko
1 tbs Soda Bikarbonat
1 tbs Baking Powder
Secubit Garam Halus

Ayak semua bahan A masuk bekas besar taw jangan kecik2 nanti payah lak nak salin2 bekas.. Ammak!!

Bahan B
2 Cawan Gula Kastor

1 Cawan Susu Segar
1 cawan minyak masak/jagung
3 biji telur gred A
3/4 cawan air suam

Campur je semua Bahan B dalam Bahan A tadi sambil kacau guna senduk kayu. Air suam je jangan masukkan lagi.. dh sebati semua baru masukkan air suam hokey.. Kacau sampai sebati.. Taraaaa dh siap.. Tak yah susah2 nak pakai mixer la bagai..

Scop kan masuk dalam Cup Cake punya cup tu sampai 3/4 penuh.. jangan penuh2 taw melimpah kang korang jawab la sendiri.. Lepas Scop kan masuk korang tabur la coklat chip tu atas dia sebanyak yang korang suka.. Bakar selama 20-30 minit suhu 175 sampai masak.. ikut kepanasan oven masing2..

Perhatian : cupcake ni jangan masak terlalu lama nanti dia kering sangat x sedap. So pepandai la agak.. Biasanya cucuk tengah2 ngan lidi dia melekat sikit2 x clear sgt lidi tu pun dh okey ikut suka korang la..

Buttercream 
125grm buttercup/butterlite (ikut suka korang la)
2 cawan gula icing (ayak)
1 tbs serbuk koko (ayak)

Cara dia pukul butter smpai putih, masukkan gula icing ngan serbuk koko pukul lagi sampai dia jadi buttercream.. siappp!! paip kan atas cupcake taburkan ngan mini coklat chip..



Mak buyong bukan apa.. kalau buat buttercream lambat jalannya.. kalau ada orang order baru la mak buyong buat.. so mak buyong yang malas ni punya fav ialah topping dengan eskremmmm.. yer eskremmm coklat ataupun strawberry ke vanilla ke suka suki korang la asalkan eskremm.. tengok dia punya pergi macam mana..

1 adunan kat atas ni leh dapat dalam 25-30 cup cake size Medium. So bila masak banyak mak buyong akan simpan dalam bekas tupperware gitew.. anak2 nak makan esok pun x der hal. Tahan seminggu kalau masak dan bakar dengan sempurna. Kalau takut la basi.. kalau mak buyong cakap.. masuk la peti sejuk.. sok masuk microwave panaskan.. 

Sekiannn selamat mencuba yer!!

No comments:

Post a Comment