SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR

SHAKLEE INDEPENDENT DISTRIBUTOR

Why love ??

We all want to fall in love. Why?Because that experience makes us feel completely alive.Where every sense is heightened,every emotion is magnified,our everyday reality is shatteredand we are flying into the heavens.It may only last a moment, an hour, an afternoon.But that doesn't diminish its value.Because we are left with memoriesthat we treasure for the rest of our lives.

Semuanya Indah dari sudut pandangan semata-mata

Semuanya Indah dari sudut pandangan semata-mata
Hindari Syaitan

Life to Live

Life to Live
Penenang Diri Paling Mujarab

Monday, June 30, 2014

RESEPI MASAK LEMAK PALING SENANG


Muahahahahah, nak habaq mai, kadang2 kita rasa masak lemak tu susah sangat kan?? Haaa, ni nak bagi tahu sebenarnya masak lemak cili api nih lah masakan orang malas yang paling senang.. muahahahha.... ok ok nanti jadi riak pulak kan, meh lah saya kongsikan cara2 nak masak masak lemak cili api (resepi asal dari nenek di melaka).. 

Bahan2 nya adalah
- Ayam/Itik/Daging Salai/Udang/Sotong (apa2 lah korang nak letak sebagai lauknya)
- Santan Pekat (biasanya beli je santan kotak cap ayam yang warna biru tu, bukan hijau tau)
- Cili api (kalo nak pedas giler pepandai lah agak2 cili api kampung tu)
- Serai 2 batang (untuk 1 kotak santan dan 1 ekor ayam)
-Daun Kunyit 1 helai (x kenal sila google di sini)
- Serbuk kunyit (ikut la bpe byk korg nak warna kuningnya, biasanya i pakai jenama babas)
- Garam Kasar (sebab mak den kata garam kasar sedap dibuat masak berkuah) , Ajinomoto, Air

Cara2 nya
1 - Blend halus serai ngan cili api (pakai air sikit kang x bleh hancur lak, pastikan hancur betul yer)
2 - Masukkan santan 1 kotak, 1 kotak air sama banyak ngan santan, serbuk kunyit, bahan blend dalam periuk/kuali then pasangkan api
3 - Kacau sampai menggelegak, haaa kat sini lah nak tgk korg lulus ke FAIL buat masak lemak, masak lemak yang sedap santan dia ngan air x pecah, maksudnya bila sejuk santan x naik ke atas bawah nampak jernih je mcm air.. x best
4 - dh menggelegak masukkan ayam ngan daun kunyit (yer daun kunyit tu x yah rajin sangat nak hiris2, baling je sehelai mcm tu), klo korg nak sedap tambah lah kentang (tapi kentang masukkan awal sebelum buka api sebab kentang lambat empuk)
5 - dah siap utk dimakan.. sedap gak kalo letak tomato dalam masak lemak tu, baru ada UMPH!!

Haa, senang kan, siapa kata masak lemak susah? sambil tido2 pun leh buat (nampak na tipu) hahahaha.. jom masak untuk berbuka..

Tips dari mamaku, dia kata masak nih x payah nak sukat2 bape sudu la bpe batang la bape gram la sebab bila sukat nanti jadi tak sedap, bila hati ikhlas just sukat guna perasaan je mesti jadi sedap sebab tu den x pandai nak sukat2, baling2 je dah siap.. Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment