Pernah tak bayangkan sebenarnya tak lah susah mana buat laksa ni.. nak kene masak pun x lah leceh mana asalkan RAJIN yer kawan2.. hahaha
Ok kali ni aku nak kongsi resepi laksa aku kalo korang nak lah resepi ni kannn..
Bahan2nya:-
1) ikan sardin hidup
2) daun kesum
3) bunga kantan
4) asam keping
5) cili kering
6) belacan
7) cili api
8) timun
10) bawang besar
11) telur ayam
12) limau kasturi
13) laksa
14) garam n aji
Cara2nya:-
1) rebus ikan sardin pastu ambik isi je.. buang tulang dier k pastu letak tepi.. simpan air rebusan yg dh tapis... pastu rebus lah telur tu utk topping nanti.. tips rebus telur kam korang rebus dgn segenggam garam kasar.. insyaallah telur tu senang nak kopek t..
2) rebus cili kering pastu blen dgn belacan.. knp kene rebus.. yer ler gunting cili tu rebus buang la dia punya biji.. ish jgn malas tau.. kalau beli cili giling pun boleh p aku suka rebus sendiri rasanya lebih sedap
3) amek ricecooker tu masukkan air rebusan ikan tu pastu masukkan cili yg dh blen dgn belacan td.. pastu nyalakan suiz n tekan COOK.. klo x sampai kesudah lah x masak..
4) blen isi ikan tu kasar2 jgn blen halus atau korang leh bahagi dua satu blen kasar satu blen halus baru lah ader kick.. kalau x korg nyer kuah nanti x de la rasa ikan tu.. then masukkan dlm ricecooker tu n tutup la penutup dier..
5) bila dh menggelegak (pakai ricecooker masak sgt cpt tau so jimat sgt masa) korang masukkanlah asam keping (byk pun x pe hilang hanyir) pastu garam n aji then daun kesum n bunga kantan.. biasanya bunga kantan tu aku potong 4 je setangkai.. senang.. n biarlah smpai masak n sedap rasanya..
6) kalau nak lg senang beli je laksa yg dh siap tu tinggal celur je dlm air panas sekejab (kan aku ckp buat laksa senang kalau kene caranya) dh celur laksa tu letak tepi..
7) bawang besar, cili api, timun tu buat topping dia so ni tak yah lah aku terangkan kan.. korang hiris la apa lg.. pastu dh leh makan..
Selamat mencuba..
XoXo
Lisa
No comments:
Post a Comment